TIPURI DE TEN

Tenul fiecarei persoane este tot atat de specific ca si amprentele . Toate tipurile de ten necesita o intretinere zilnica acasa , dar si o ingrijire periodica intr-un salon cosmetic.

Tipurile de piele pot fi o mostenire genetica , dar si o situatie care se schimba de-a lungul vietii datorita :

– modificarilor hormonale ,  alimentatie , climatului  , stresului ;

Tipuri-de-ten

TENUL NORMAL  : pielea este ferma si supla deoarece tesutul conjunctiv de sustinere este dens si solid , iar fibrele elastice sunt numeroase si de buna calitate .Tenul normal are cele mai puține probleme, arata tot timpul curat , neted și are o circulație buna și un aspect sanatos .

TENUL USCAT : aparitia lui se datoreaza lipsei  stratului protector de sebum din cauza secretiei insuficiente a  glandelor sebacee .  Dezvolta cu usurinta un aspect tern, cu riduri și pori fini, fiind predispus la îmbătrânire și iritații.

Tenul uscat poate fi :

1.  Ten alipic : din cauza lipsei de grasimi .

2. Ten deshidratat :  din cauza lipsei de apa .

TENUL GRAS : este cel mai problematic se datoreaza hiperactivitatii glandelor sebacee . Apare de multe ori la pubertate , dar se poate schimba la maturitate . Este o mare greseala sa incercam sa ” uscam ” pielea , deoarece astfel este stimulata secretia glandelor sebacee .

Aspectul pielii este de coaja de portocala , lucios , cu o tenta galbuie si cu pori mari . Datorita porilor blocati de sebum , pe piele apar comedoane si cosuri . O piele grasa imbatraneste mai lent , dar o data aparute ridurile , ele vor fi mai adanci pentru ca pielea este mai groasa  .

Tenul gras ( seboreic ) poate fi :

1. Ten gras uleios : aspectul pielii este lucios , galbui si cu pori mari deschisi .

2. Ten gras deshidratat  : este lipsit de stralucire , palid , cu pori largi si cu comedoane greu de indepartat ;  pielea este aspra la pipait si se descuameaza .

TENUL MIXT  : majoritatea tenurilor sunt combinate ( gras in special pe zona T : frunte , nas si barbie ) .  Acest tip de ten poate suporta cu ușurință diferite tipuri de îngrijire a pielii.  Prezinta de multe ori: pori dilatați prea mult, puncte negre, piele care lucește.

TENUL CU CUPEROZA  ( cuperozic ) : apare ca urmare a dilatarii sau chiar spargerii  peretilor vaselor capilare si se prezinta ca o retea de firisoare subtiri , rosii pe o piele palida  , subtire si fragila . In cazul in care o persoana are capilare lipsite de elasticitate , neputandu-se dilata la timp , capilarere se sparg .

Factori cauzatori de cuperoza :

images (5)

– Ereditatea

– Temperaturile extreme

– Regim alimentar neadecvat ( condimente , alcool , excitante )

– Bureti sau prosoape aspre folosite pe fata.

TENUL ACNEIC  : este tenul  la care infectia  depozitelor de sebum este extinsa pe fata , pe piept , pe spate sau pe brate .

Lasă un comentariu